Ròlam

Biológus kutató vagyok, aki a természethez és az állatokhoz világ életében vonzódott. 1998 óta foglalkozom komolyabban a kutyákkal, jelenleg boldog tulajdonosa vagyok Zokninak, egy középtermetű keverék kan kutyának, Harissonnak, egy ìr bùzaterriernek, és Bugyinak, egy pumi kislánynak. Tanulmányaim a kezdetektől fogva a biológia köré rendeződtek és folyamatosan képzem magam. Emellett szabadidőmben szeretek kirándulni és sportolni, és a kutyákkal kapcsolatos filozófiám is ezen alapokra épül.

Önéletrajz:

2000-ben diplomáztam az ELTE biológus szakán. Az egyetem 5 éve alatt a speciális szakterületem (molekuláris biológia és genetika) mellett többek között etológiát, élettant és anatómiát is tanultam.

2000-2004 között Doktori fokozatot szereztem genetikából az ELTE és a toulouse-i Paul Sabatier Egyetem (Franciaország) közös programjának keretein belül.

2004 novembere óta Strasbourg-ban dolgozom a Molekuláris és Sejtbiológiai Kutatóintézetben (IGBMC)

2012-ben alapìtottam meg önàllò vàllalkozàsomat: kutyakiképzéssel és viselkedésteràpiàval foglalkozom, valamint ezen szakterületeken oktatom a jövôbeli kiképzôket és trénereket

Saját kutyák:

1991 óta van kutyám, többnyire egyszerre több is. Mindegyiküktől rengeteget tanultam a fajról és arról, hogy minden egyed más. Soha nem fogom elfelejteni azokat, akik már elmentek! 2010 nyara òta egy 5 hónapos korában adoptált menhelyi keverékkel, Zoknival osztottam meg mindennapjaimat. Csapatunk 2012-ben egy bùzaterrier fiùval, Harissonnal, és egy pumi kislánnyal, Bugyikával bővült. Hàrom kutyànk hàrom külön vilàg:

Zokni roppant kiegyensùlyozott, ìgy teràpiàs kutyaként dolgozik kòrhàzakban, és kérésre gyerekekkel is. Mindezek mellett igen kifinomult kommunikàciòja alkamassà teszi arra, hogy fajtàrsakkal problémàs viselkedést mutatò kutyàk rehabilitàciòjàban tökéletes segìtôm legyen. Zoknival egészen különleges a kapcsolatom, egyedülàllò mòdon kötôdik hozzàm.

Harisson (du Clan de Harfangs) egy kisgyerek naivitàsàval és lelkesedésével ajàndékoz meg minden nap. Elsôsorban az ôrült rohanàsokat szereti, ìgy vele canicross-ozni jàrunk amikor idôm engedi, igaz, nem verseny szinten. Hari egy nagy egér és vakond vadàsz, aki még fàra màszni is megpròbàl, hogy elkapja ôket. Aktìv segìtôm a csoportos foglalkozàsokon és a kutyaoviban, érzékeny kutya, akivel nagyon könnyû együtt élni.

Bugyi (Apròdombi Javas Jòslat) egy igazi pumi; nem lehet semleges érzésekkel lenni irànta: az a kutya, akit vagy imàdnak, vagy ki nem àllhatnak az emberek. Folyamatosan véleményt nyilvànìt, XS-es mérete ellenére egòja egy oroszlàné, mindenbe beleszòl, és soha nem fàrad el. Kihìvàst akartam, hàt megkaptam…és imàdom! Bugyikàval igyekszünk megtanulni agility-zni, rendszeresen tanulunk trükköket, valamint ùjabban ô is canicross-ozik velünk… de még mindig nem fàradt… 🙂 Ô a speciàlis « ugatàshoz hozzàszoktatò kollegina » a csoportos kiképzések soràn.

Filozófiám:

A kutyákkal való foglalkozásban elsősorban a kellemesen eltöltött időt értékelem; a közös élményeket, melyek közelebb hoznak bennünket egymáshoz. Meggyőződésem, hogy négylábú barátaink kiegyensúlyozott életéhez a biológiai szükségleteiken kívül rendszeres szellemi és fizikai aktivitást kell biztosítanunk fajtájuk, életkoruk és egyéniségük figyelembevételével. Nem célom semmilyen bajnokságot megnyerni bármelyik kutyás sportágban. Folyamatosan figyelem a kutyám jelzéseit és próbálok olyan elfoglaltságot találni, ami mindkettőnket szórakoztat. Csak így lehet stresszmentesen együtt élni: ha az mindkét fél számára pozitív. Elítélem a kényszert, nem büntetem a kutyámat, célom, hogy olyan kapcsolatot alakítsak ki vele, ami neki is érték. A kutya részéről együttműködést várok a kiképzés során és nem azt, hogy félelemből engedelmeskedjen. Ezt a hozzáállást próbálom átadni azoknak, akik megkeresnek kérdéseikkel. Álmom, hogy minden ember olyan boldog legyen a kutyájával, amilyen én vagyok az enyéimmel és hogy közben a kutyák is csak jót „mondhassanak” rólunk.

Kutyával kapcsolatos tapasztalatok:

– 1998-2002 között a Gödöllői Kutyakiképző Iskola tagjaként saját kutyám kiképzése mellett szakmai továbbképzésekre jártam, több kutyát is felkészítettem Engedelmes és BH vizsgákra, dolgoztam a kutyapanzióban, valamint az iskola szakmai vezetésében is részt vállaltam.

– 2008 óta a strasbourgi Állatmenhely önkéntese vagyok, ahol kutyákkal kapcsolatos tapasztalataimat tovább bővíthetem.

– 2011 óta a “Espace Canin Geispolsheim” kutyakiképző klubban vagyok vezetôségi tag és a kutyaovi, valamint a vasàrnapi kiképzések felelôs kiképzôje.

– 2011-12-ben elvégeztem a “VOX Animae” oktatási központ “Kutya-Ember kommunikációs szakember, viselkedésteràpiàs tréner” tanfolyamát. Tanáraim különböző területek elismert szakemberei voltak: etológus, állatorvos, pszichológus, kommunikációs szaktanácsadó, kutyakiképző és több éves tapasztalattal rendelkező viselkedésteràpiàs szakemberek. A tanfolyam végén a diploma a magyar rendszerben egy “OKJ-s” diplomának felel meg.

– 2012 szeptembere òta egy a környéken egyedülàllò kiképzési koncepciòt fejlesztettem ki csoportos foglalkozàsokra, ahol rendkìvül nagy hangsùlyt fektetünk a kutyàk fajtàrsakkal szembeni viselkedésére. Jelenleg 25-30 kutya vesz részt az òràkon pòràz nélkül, egészségesen kommunikàlva

– 2013 januàrja òta rendszeresen jàrok kòrhàzakba àllat-asszisztàlt teràpiàra Zoknival

– 2013 szeptembere òta oktatòként veszek részt viselkedésteràpiàs szakemberek és kutyakiképzôk oktatàsàban. Szakterületeim: genetika, fajtàk közti különbségek, kognitìv képességek, fajtàrsakkal valò kommunikàciò

– 2014 màjus: sajàt kutyakiképzô központ nyitàsa Marie Perrin kollegàmmal együttmûködve

-2015 szeptember: kutyaovis képzések beindìtàsa

Tovàbbképzések:

– 2012 màjus: A dominancia etològiai alapjai és szerepe a kiképzésben. Kutyaviselkedés szimpòzium, ELTE, Budapest

– 2012 szeptember: « Làtogatòkutya » képzés és vizsga az SCC szervezésében, Zoknival

– 2013 màrcius: kutyaovis oktatòi tovàbbképzés, Strasbourg, az SSC szervezésében

– 2013 november: Nemzetközi àllatorvos-etològiai szimpòzium, Lyon (Franciaorszàg)

-2013 december: Kutyàkkal kapcsolatos ismeretek teszt- àllamilag elismert diploma ami  kötelezô, ha az ember fia àllatokkal akar dolgozni 😉

-2014 màrcius: àllat asszisztàlt teràpia (fél napos elôadàs) és Bach viràgok alkalmazàsa kutyàkon (fél napos elôadàs)

-2014 màjus: Àllat asszisztàlt teràpia alkalmazàsa öregek otthonàban. Elôadò: Georges-Henri Arenstein

-2014 szeptember: kutya elsôsegély tanfolyam

-2015 màjus: Az agresszìv kutya és a kutya mint veszélyforràs: viselkedésteràpiàs tréning Dr Joël Dehasse elôadàsàban (belga viselkedésteràpiàra specializàlòdott àllatorvos)

Publicités

Laisser un commentaire

Entrez vos coordonnées ci-dessous ou cliquez sur une icône pour vous connecter:

Logo WordPress.com

Vous commentez à l'aide de votre compte WordPress.com. Déconnexion /  Changer )

Photo Google+

Vous commentez à l'aide de votre compte Google+. Déconnexion /  Changer )

Image Twitter

Vous commentez à l'aide de votre compte Twitter. Déconnexion /  Changer )

Photo Facebook

Vous commentez à l'aide de votre compte Facebook. Déconnexion /  Changer )

Connexion à %s